Spårpaneler av trä eller plåt, vad är bäst?

I en butik är det väldigt vanligt att jobba med spårpaneler för att kunna presentera varor på ett attraktivt sätt. Men bör dessa paneler vara gjorda av trä eller plåt? Det finns förstås fördelar med båda materialen och vi ska ta en titt på dessa.

Vilken typ av spårpanel du väljer för din butik kommer givetvis att bero på saker som den estetik du är ute efter samt den typ av produkter som du säljer. Med detta sagt så jämför vi paneler av trä och plåt!

Spårpanel av trä

Det här är ett material som vi tycker om. Det har en känsla och stil som känns klassisk och som ofta passar mycket bra.

Fördelar och nackdelar med spårpanel av trä är:

Estetik – Med trämaterial så får vi en varm och rustik look i butiken. Detta kan leda till en atmosfär som känns mysig. Om du säljer handgjorda, ekologiska eller miljövänliga produkter kan detta bli perfekt.

Hållbarhet – Trä håller fint och det är inte svårt att fräscha upp det då detta krävs. Det kan dock bli flisigt och så finns risken för fuktskador såväl som skadedjur som tycker att dina spårpaneler ska vara deras frukost, lunch och middag.

Underhåll – Det går att ta hand om trä men det kan bli ganska mycket jobb om spårpanelen utsätts för mycket slitage.

Kostnad – Kostnaden beror på typ av trä och det kan bli dyrt med lövträ. Om du väljer plywood eller MDF så går det dock att få ett lägre pris.

Spårpanel av metall

Metallen är också populär och ofta så anses den vara det bästa valet för den moderna butiken som vill ha en tidsenlig look och känsla.

Fördelar och nackdelar med spårpaneler av metall är:

Snygg look – Estetiken är mycket god och det särskilt om du är ute efter en modern och industriell look. När du säljer tekniska produkter eller vill få en minimalistisk känsla är spårpaneler av metall det perfekta valet.

Hållbarhet – Metall är ett mycket hållbart material och klarar det allra mesta. Du slipper fundera på problem med skadedjur och även med fukt om metallen är gjord för att stå emot rost.

Underhåll – Det är inte svårt att sköta metallpaneler. De kan torkas av och behöver inte lackas eller tätas mot fukt och skadedjur.

Kostnad – Det kan vara dyrt med spårpanel av metall men det beror förstås på den typ av metall som används. Om det är stålpaneler så behöver det inte bli dyrt men mässing och koppar kostar för det mesta mer.

Vi kan alltså se att spårpanel av trä kan vara det bästa valet i vissa situationer medan spårpanelerna av metall är bäst för andra tillfällen. Det hela beror på typ av butik, det utseende och känsla du eftersträvar samt hur din budget ser ut!

Permalänk till denna artikel: http://www.butiks-inredning.se/blogg/sparpaneler-av-tra-eller-plat-vad-ar-bast/