Vilka plagg ska man hänga på en galge?

Det finns saker som man absolut inte ska hänga på galgar och för de flesta så är det uppenbart att man inte hänger skor, grannens katt eller en dyngblöt kofta på en galge i garderoben. Men det är inte lika många som vet att det nästan är lika illa att använda klädgalgar till t-shirts. Vad kan man då hänga på plastgalgar, trägalgar och andra galgemodeller? Låt oss se lite närmre på detta så att det blir ordning och reda i garderoben igen.

Detta ska du inte hänga på en galge

Om du brukar hänga upp dina t-shirts på galgar så ska du genast sluta med detta. Det här leder nämligen till att t-shirten får märken från galgen och att den töjs ut och mister formen. En snygg t-shirt förblir snygg då den viks och läggs på en hylla eller i en låda. Och det spelar ingen roll om du har klädda galgar eller mindre galgar i sammet som du tycker passar bra till t-shirts. Hänger du detta plagg så är risken stor att det förstörs.

Ett annat plagg som inte heller hör hemma på klädgalgen är jeans. Jeansen ska man också vika och lägga i byrålådan eller på hyllan.

Brukar du ta med dig butiksinredning i form av pyttesmå plastgalgar för underkläder för att fortsatt hänga BH och trosor hemma? Om du gör det så ska du veta att en BH mår bäst av att ligga på en hylla och då ska den inte vikas ihop. När den ligger utsträckt så får den nämligen åter passformen.

Andra plagg som man inte ska hänga upp på galge i garderoben är:

 • Stickade kläder
 • Chinos byxor
 • Klänningar som är så pass tunga att de kan mista formen då de hänger
 • Skor

Ja sistnämnda är faktiskt något att beakta för det finns de som tänker sig att det är smart att knyta ihop skosnören och hänga skorna över en galge. Inte smart, och verkligen inte fräscht!

 

Kläder som ska hängas

Vilka kläder ska man då hänga på galge? Om man tar bort de plagg som nämnts ovan så kan man hänga i stort sett vadsomhelst på klädgalgar. Det är förstås viktigt att inse att det finns galgar som är gjorda för ett särskilt syfte. Man bör inte ta barngalgar och hänga vuxenkläder på dessa, och om man får fatt i billiga galgar som är av usel kvalitet så kan man nästan skippa dessa då de kan förstöra klädernas passform.

Följande är plagg som mår väldigt bra av att få hänga på en klädgalge:

 • Skjortor
 • Kavajer
 • Rockar
 • Blusar
 • Klänningar
 • Kappor
 • Jackor
 • Kjolar
 • Accessoarer som slipsar och scarves

När du hänger på galge så ska du tänka på att hänga på rätt sätt. En skjorta eller blus mår bra av att knäppas hela vägen upp. Det här är ett sätt att bevara formen på kragen på plagget. För kavajer, jackor och tyngre plagg så är det också viktigt att man inte bara kör på snygga galgar utan också på modeller som ger den styrka som krävs. Tänk också på att kläder ofta kommer med extra snören och krokar som är till för att hänga dem på rätt sätt, använd dessa!

Galgarnas kvalitet

Innan du drar fram uppblåsbara galgar från tvättrummet för att hänga upp fler plagg så ska du betänka att galgens kvalitet kommer att påverka plaggets passform. Välj galgar av metall, trä eller plast men ta en titt på hur de är formade och hur mycket vikt de kommer att klara av. En riktigt bra galge kan hålla i årtionden och kanske mer. Den kan rentav bli till en släktklenod som skickas vidare inom släkten. Det kan vara väl värt att satsa på god kvalitet både i hemmet och i en butik för det gör också att man upplever en vackrare miljö som man trivs bättre i.

Permalänk till denna artikel: http://www.butiks-inredning.se/blogg/vilka-plagg-ska-man-hanga-pa-en-galge/