Nyheter om butiksinredning


Publicerad 2018-11-13

Det visste du inte om skyltdockor

Det finns en massa spännande information om skyltdockor. Här är några saker som du kanske inte visste om skyltdockor.

De står liksom plåthyllor stilla i fönstret eller på butiksgolvet. Men skyltdockor har en form och design som gör att de till skillnad från annan butiksinredning blir levande. Den här typen av docka används inte bara av klädesbutiker som vill visa upp sina varor. Med skyltdockan så går det att göra en massa saker som att sy kläder och skapa konstverk.


Här är några intressanta anekdoter om skyltdockor som du kanske inte visste om. De kan vara något att tänka på nästa gång du får ögonkontakt med en docka som visar dig kläder i din lokala butik…


Världens mest kyssta skyltdocka


Kanske har du också kysst henne. Världens mest kyssta skyltdocka är Rescue Annie som också går under namnet Resusci Anne. Berättelsen bakom denna kända docka är minst sagt fascinerande. Skyltdockan används världen över för att lära ut första hjälpen. Den har fått en mycket stor betydelse för ökad säkerhet vid vatten och i andra sammanhang.


Det började under 1400-talet


Det sägs att skyltdockor började användas under 1400-talet. Då skapades miniatyrdockor som användes för att visa upp kläder. Det skulle dröja några hundra år till innan man började skapa dockor i verklig storlek för att visa upp det senaste modet.


En fransk uppfinning


Ett annat ord för skyltdocka är mannekäng som kommer från det franska ordet mannequin. På engelska säger man också manikin vilket kommer från samma ord. Den första skyltdockan för mode tros vara en version av papier-maché som gjordes i Frankrike. Det var dock på mitten av 1800-talet. Frågan är om inte de första dockorna för att visa upp kläderna några hundra år tidigare ska ses som de allra första. Hur som helst så tycks Frankrike vara skyltdockans vagga.


Ordet mannequin


Det ursprungliga ordet för skyltdocka, mannequin, betyder löst översatt en konstnärs ihop-skarvade modell. Idag ser skyltdockorna inte särskilt ihop-skarvade ut. De har mjuka övergångar och ter sig mycket mänskliga vilket givetvis är en del av tanken bakom den här typen av butiksinredning.


Det finns människor som lider av rädsla för skyltdockor


Det kallas för Pediophobia och betyder icke rationell rädsla för skyltdockor. Den som lider av detta tillstånd kan med svårighet besöka butiker som visar upp kläder på detta vis. Det kan rentav vara svårt att ta en promenad på en vanlig gånggata med skyltfönster som är fulla av dockor.


Ivan Ivanovich – den manliga skyltdockan


Ivan Ivanovich var en manlig skyltdocka som användes för testflighter med rymdskepp. Numera finns det förstås också manliga dockor som används i butiker och de får förhoppningsvis ett lite stillsammare liv än Ivan.


Dockorna på Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band


Skivan är en klassiker och kanske har du lagt märke till att omslaget har två skyltdockor. De var båda vaxdockor från en hårsalong.


Giftermål med skyltdocka


Det låter ju inte riktigt klokt men det finns faktiskt folk som har gift sig med skyltdockor. En sådan är Ned Nefer som bor i New York. Han är gift med Teagan som är en skyltdocka av trä. De ska ha varit gifta sedan 1986. Det är säkert ett intressant äktenskap och det enda som kan sätta det i gungning är väl om det dyker upp en ny skyltdocka eller om det börjar brinna…


Skyltdockor på film


Det finns gott om skyltdockor i film. De syns ju så snart som kameran filmar scener i butiker och köpcentrum. År 1987 så kom den romantiska komedin Mannequin. I den filmen så var skådespelare som Kim Cattrall, Meshach Taylor och Estelle Getty med.  Skyltdockorna var också med i två episoder av Doctor Who. De sågs i Spearhead from Space från 1970 och sedan i Rose från 2005.


I musikvideos så används dockorna också flitigt. Det danska popbandet Aqua använde sig av skyltdockor i sin kultvideo Barbie Girl. Andra band har använt sig av dockorna för att beskriva budskap om kroppsideal.

 

 

 


Nyheter om butiksinredning

 

2018-11-13

Det visste du inte om skyltdockor

Det finns en massa spännande information om skyltdockor. Här är några saker som du kanske inte visste om skyltdockor.

 

Läs mer »

 


Gör till din startsida


Läs de senaste nyheterna från din bransch först,
sen kan du googla »


Nyheter om butiksinredning

Fredag 19 april -
svt.se: Han såg butiksbranden från sin balkong: ?Brutalt uppvaknande?
Han såg butiksbranden från sin balkong: ?Brutalt uppvaknande? Under natten
Torsdag 18 april -
njus.me: Erik Penser stänger sitt köp-case för butiksinredningsbolaget
Erik Penser stänger sitt köp-case för butiksinredningsbolaget. Erik Penser Bank har stängt sitt köp-case för itab.butiksinredningsbolaget
Torsdag 18 april -
nsd.se: Paket gick upp i rök
Paket gick upp i rök Luleå Butiksbranden på Kallkällan drabbar inte bara ägaren, personalen
Torsdag 18 april -
industritorget.se: Plåtoperatör till spännande företag I hillerstorp!
Om företaget Vår kund arbetar i huvudsak med butiksinredningar där de tillverkar i stål och plåt och har varit etablerade på marknaden i mer än 30 år.
Torsdag 18 april -
nsd.se: Bara ruiner kvar efter butiksbranden
Bara ruiner kvar efter butiksbranden Luleå På torsdagsmorgonen brinner det fortfarande
Onsdag 17 april -
spotlightstockmarket.com: PEN Concept Group AB: Kallelse till årsstämma i PEN Concept Group AB
Dessutom sker tillverkning och distribution av butiksinredningsprodukter i det kinesiska dotterbolaget PEN Nordic Concept (Qingdao) Co., Ltd.
Onsdag 17 april -
spotlightstockmarket.com: Finwire om PEN Concept Group AB: Pen Concept föreslår två nyval till styrelsen
föreslår två nyval till styrelsen Aktieägarna i butiksinredningsbolaget Pen Concept Group kallas till årsstämma onsdagen den 22 maj i Jönköping.
Onsdag 17 april -
di.se: Kallelse till årsstämma i PEN Concept Group AB
Dessutom sker tillverkning och distribution av butiksinredningsprodukter i det kinesiska dotterbolaget PEN Nordic Concept (Qingdao) Co., Ltd.
Måndag 15 april -
dagenshandel.se: Samarbete ger ny fackhandelskedja inom vitvaror och hemelektronik: ?Helt rätt i tiden?
Elon, som är mitt inne i en omgörningsprocess med ny logga och butiksinredning, ägs och drivs av egna företagare och handlare i
Fredag 12 april -
branschkoll.se: Max Hamburgare fälls ?vilseledande? miljökommunikation ? hur kommunicerar du?
har man valt två partners för extern skyltning och butiksinredning. Efter bara nio månader har man sålt de 16 tryckerierna. (mer?)
Torsdag 11 april -
avestatidning.com: Större lokal och nyanställningar ? flytten från Noret blev succé
Hon har även investerats i en helt ny butiksinredning och en proffsavdelning där ett 30-tal av ortens målare tar en fika varje morgon.
Onsdag 10 april -
industritorget.se: Processoperatör med kvalitet i fokus
Deras produkter används bland annat inom byggnation, fordonsindustri och reklam/butiksinredning. Verksamheten startade 1969 i det natursköna
Onsdag 10 april -
spotlightstockmarket.com: Finwire om EasyFill AB: Easyfill har internrekryterat internationell försäljningschef
internrekryterat internationell försäljningschef Butiksinredningsbolaget Easyfill har anställt Oliver Eischeid som internationell
Onsdag 10 april -
branschkoll.se: Två nya finska tryckeriförvärv ? och stor tryckerikoncern byter namn
har man valt två partners för extern skyltning och butiksinredning. Efter bara nio månader har man sålt de 16 tryckerierna. (mer?)
Onsdag 10 april -
branschkoll.se: Elon gör om 300 butiker ? de får uppdraget
har man valt två partners för extern skyltning och butiksinredning. Vill du läsa hela artikeln?
Tisdag 9 april -
svenskbyggtidning.se: DEWALT lanserar batteridrivna handöverfräsar
finish som är ett måste när man platsbygger kök och butiksinredningar, tillverkar möbler, försänker gångjärn och
Tisdag 9 april -
hn.se: Nytt företag startar i Halmstad: Awal Concept AB
och tillverkning av skyltställ, kassalinjer, butiksinredning och därmed förenlig verksamhet." Bolaget, som
Måndag 8 april -
MyNewsdesk (Sverige): Modern Retro öppnar vintagebutik i Sofo på Södermalm, Stockholm
Vi har lagt klinkers i 1920-talsstil och en tapetfond från samma årtionde. Butiksinredningen är från 1930?50-tal, berättar butikens ägare Thomas "Totte" Gabrielsson.
Måndag 8 april -
industritorget.se: Fristads lanserar nytt butikskoncept
fram en helt ny Shop In Shop-lösning ? ett nytt butiksinredningskoncept som på ett bättre sätt ska presentera produkterna och varumärket.